dec 06 2009

Zeldaspecial - Del: 1

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Så var det dags att presentera en artikel om det första Zelda-spelet.

THE LEGEND OF ZELDA

NES - 1987-11-15

z1_3

Shigeru Miyamoto har alltid hämtat inspiration från platser långt ifrån spelvärlden. I mitten av 80-talet brydde han sig inte alls om vad som spelades i de japanska eller amerikanska spelhallarna. Mycket mer intressant var det som hänt i en grotta utanför Kyoto 20 år tidigare.
Under ett av sina små äventyr i bergen nära sitt barndomshem hade en ung Shigeru Miyamoto upptäckt öppningen till en mörk grotta. Han återvände till platsen flera gånger men tvekade länge innan han en dag tog ett djupt andetag, tände lyktan han hade tagit med sig, och gick in. Långt in i grottan hittade han först en ny öppning och sedan en till och snart ansåg han hur mycket det fanns att utforska och upptäcka.
Utan äventyret i grottan hade det knappast blivit något The Legend of Zelda. Det var den upplevelsen, och känslorna den gav upphov till, som Shigeru Miyamoto ville förmedla när han skrev det första kapitlet i sagan om Link och Zelda.
Den tekniska utvecklingen har sedan länge sprungit ifrån The Legend of Zelda. Ändå framstår det som ett av spelhistoriens mest fulländade spel.
BETYG: 9

ÅTERUTGIVNINGAR

Med jämna mellanrum har Nintendo uppgraderat sina The Legend of Zelda-spel. Ibland för att göra dem mer lättillängliga, ibland för att skapa ett större intresse för serien.

THE LEGEND OF ZELDA
SUPER NES - 1995

bszelda

I samarbete med Bandai släppte Nintendo Super NES-tillsatsen Satellaview. Via systemet kunde man i Japan ladda hem specialtillverkade spel och spela dem under en begränsad tid. Bland annat släpptes en uppgraderad version av The Legend of Zelda, där grafiken var mer detaljerad och där Link hade ersatts av Satellaview kepsprydde maskot.

THE LEGEND OF ZELDA
Nintendo GameCube - 2003

4

För att få fler att köpa en GameCube hårdvara har Nintendo nu släppt en ny The Legend of Zelda-samling med bland annat The Legend of Zelda, som ingår när man köper en ny hårdvara.

THE LEGEND OF ZELDA
Game Boy Advance - 2005

loz1

För att fira NES:en så släppte Nintendo under 2004 några av NES:ens bästa spel och ett av spelen var NES Classics 5: The Legend of Zelda.

Läs 1372 gånger

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera