onsdag, 03 Maj 2017 20:27

Luigi's Mansion

Written by

Så var det dags att recensera Nintendo GameCubes flaggskepp.

Luigi's MansionÄntligen är Nintendo GameCube här, men var är Mario? Miyamoto säger att han får vänta tills solen skiner, men faktum är att Mario är spårlöst försvunnen efter att besökt en spöklik herrgård. Så nu är det brodern Luigis tur att dra ut på ett klassiskt äventyr som inte liknar något annat!

Spökjakt i en herrgård låter kanske som en historia för de allra yngsta, men Nintendos främsta avsikt har varit att ge spelaren skrattanfall, inte skrämselhicka. Luigi´s Mansion är ett komiskt och fullständigt unikt spel, som inte på något sätt påminner om de i Super Mario-serien. Grovt förenklat handlar Luigi´s Mansion om att gå runt i en herrgård, fånga spöken och hitta nycklar. Merparten av nycklarna kommer fram när Luigi har påträffat och dammsugit upp alla spöken i ett rum eller område. Nycklarna är din och Luigis biljett till att kunna söka djupare in i byggnaden.
   Herrgården består av tre våningar, men Luigi kan också ta sig ned i källaren och upp på taket. Mestadels handlar det om rum och korridorer, men även utomhusplatser som kyrkogårdar och balkonger måste spökrensas. Rummen är mycket prydligt inredda men du ska inte vara rädd för att vända upp och ned på allt du kommer över. Spöken och skatter lurar nämligen i garderober, tavlor och på de mest oförutsägbara ställen.

Herrgårdens hemligheter

Vad vore en herrgård utan lönngångar, hemliga rum och gömda skatter? I Luigis herrgård finns det ett och annat att hålla utkik efter.

HJÄRTAN - Herrgårdens spöken må se mer roliga än skrämmande ut, men de är lång ifrån ofarliga. Plocka upp eller sug in hjärtan för att återställa Luigis energi efter en gasattack.

SKATTER - Ju mer skatter du hittar desto bättre poäng och slutsekvens får du. Förutom de välbekanta mynten kan Luigi hitta sedlar, pärlor och diamanter. T.o.m. gyllene möss kan suggas upp.
NYCKLAR - Hur rädd du än blir får du inte glömma bort att nycklar behövs för att öppna låsta dörrar. Nycklar dyker upp vanligtvis när du har rensat ett rum eller område från spöken.

TOAD - En av få likheter mellan Luigi´s Mansion och Super Mario 64 är Toad, som i det här spelet hjälper dig att spara din placering. Glöm inte att Memory Card 59 krävs för detta!

BOO - Boo-spöken har förpestat Marios och Luigis i många år nu. 50 stycken Boo gömmer sig i Luigi´s Mansion, plus det kungliga spöket King Boo. Du måste fånga Boo för att nå vissa områden.

Gäspningar och dragiga fönster

Att bara fånga spöken på samma sätt skulle snabbt bli långdraget. Visserligen finns det många spöken som tas till vara på utan problem, men även mer smarta vålnader som inte låter sig luras av Luigi så lätt. För att ge dig en uppfattning vad det handlar om och samtidigt inte avslöja för mycket följer här några exempel på vad Luigi måste göra i början av spelet: I en gungstol på andra våningen väntar spöket Neville. Han vägrar i vanliga fall att låta sig bländas av Luigi´s ficklampa, men om du väntar till han gäspar kan ett fångstförsök startas. På samma våning sitter vålnaden Lydia och kammar sig framför spegeln. Hon blir osårbar om inte Luigi drar undan gardinerna framför fönstret i samma rum. Lydia gillar nämligen inte den kalla vinden som drar in och kommer att försöka stänga fönstret. Det är då du och Luigi ska sätta igång dam(m)sugaren! Sådana här gåtor ställs du inför under hela speletoch det blir bara värre och värre!

Sug efter mer

Det är svårt att beskriva exakt vad der som gör Luigi´s Mansion så roligt , ett sätt är att jämföra det med fiske. Vissa stunder kan bara bestå av letande och väntande, men när ett spöke väl visar sig och nappar gäller det att hålla kvar det utan att släppa taget. Belåtenheten efter att ha fångat ett svårflirtat spöke är lika stor som efter att ha dragit upp en baddare på kroken.
   Grafiskt, musikaliskt och designmässigt sett är Luigi´s Mansion ett praktexempel på vad Nintendo GameCube klarar av. Det enda som kan fattas negativt är spelets läng, som är i kortaste laget. Även om Luigi´s Mansion inte går att jämföra med Super Mario 64 är det lugnt att påstå att Nintendo på nytt har lyckats skapa en klassiker. På sitt eget, speciella vis.

{REVIEW} label=Totalt decimal=0 max=10 Grafik=8 Ljud=10 Spelbarhet=10 Utmaning=9 {/REVIEW}

Christian Karlsson

Related items

 • Luigi's Mansion 3 får releasedatum Luigi's Mansion 3 får releasedatum

  Det var på en Nintendo Direct i september 2018 som Nintendo avslöjade att man skulle släppa ett nytt spel i luigi's Mansion-spel.

  Nu har releasedatumet för spelet avslöjats och det släpps 31 oktober alltså på Halloween. Det släpps både på kassett och digitalt via Nintendo eShop.

 • Luigi´s Mansion fyller 17 år
  in Spel
  Luigi´s Mansion fyller 17 år

  Idag så är det dags att uppmärksamma att spelet Luigi´s Mansion fyller 17 år.

  Luigi´s MansionLuigi´s Mansion
  Idag är det exakt 17 år sedan Luigi´s Mansion lanserades i Sverige.

  Luigi’s Mansion är ett actionäventyr släppt av Nintendo till Gamecube 2001. Spelet var en lanseringstitel till Nintendo GameCube. Det är ett av få Mario-spel där Luigi är huvudpersonen istället för Mario.

  Spelet handlar om att Luigi vinner en herrgård i en tävling som han inte har deltagit i. Överlycklig av sin vinst ringer han Mario och ber honom att möta honom vid herrgården. Men när Luigi kommer fram märker han att Mario inte syns till och att herrgården är hemsökt av spöken. Inne i herrgården möter han Professor E. Gadd som berättar att Mario har blivit kidnappad av spökena och nu måste Luigi rädda honom.

  Luigi’s Mansion möttes av relativt positiv kritik från recensenter, men kritiserades för att vara kort. Spelet såldes i över 2,5 miljoner exemplar, och är det femte bäst säljande Gamecube-spelet i USA. Det var ett av de första spelen som släpptes som Player’s Choice-titlar för konsolen. En uppföljare, Luigi’s Mansion 2, tillkännagavs till Nintendo 3DS den 7 juni 2011 på E3....

  Den 8 mars 2018 under en Nintendo Direct-sändning så avslöjade Nintendo att man ska släppa en remake av Luigi’s Mansion till Nintendo 3DS under 2018.

  Boxart

  Luigi’s Mansion

  Bilder

  {gallery}spel/mario/luigismansion/gcn{/gallery}

  Relaterat

  Recension

 • Luigi´s Mansion 2 fyller 6 år
  in Spel
  Luigi´s Mansion 2 fyller 6 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet Luigi´s Mansion 2 till Nintendo 3DS som fyller 6 år.

  Luigi's Mansion 2
  Idag är det exakt 6 år sedan Luigi's Mansion 2 släpptes i Sverige.

  Luigi's Mansion 2, i Nordamerika känt som Luigi's Mansion: Dark Moon, är ett action-äventyrsspel till Nintendo 3DS, och är uppföljaren till Luigi's Mansion, ett Nintendo Gamecube-spel från 2002 (2001 i Japan och USA). Det utannonserades på E3 2011 under Nintendos presskonferens den 7 juni 2011. Spelet innehåller flera herrgårdar, till skillnad mot sin föregångare som bara har en, och är mer pusselbetonat.

  Luigi's Mansion 2 innehåller ett multiplayerläge där upp till fyra personer kan spela med varandra.

  Under en Nintendo Direct i mars 2018 så avslöjade Nintendo att man skulle släppa en ny version av originalet Luigi's Mansion till Nintendo 3DS och på en Nintendo Direct i september 2018 så avslöades dt att en uppföljare ska komma under 2019 till Nintendo Switch och arbetsnamnet är Luigi's Mansion 3.

  Boxart

  Luigi's Mansion 2

 • Luigi´s Mansion Luigi´s Mansion

  Idag släpps nya versionen av Luigi's Mansion till Nintendo 3DS.

  Luigi's Mansion, i Japan känt som Luigi's Mansion, är ett actionäventyr släppt av Nintendo till Gamecube den 3 maj 2002 i Sverige. Spelet var en lanseringstitel till Gamecube. Det är ett av få Mario-spel där Luigi är huvudpersonen istället för Mario.

  Spelet handlar om att Luigi vinner en herrgård i en tävling som han inte har deltagit i. Överlycklig av sin vinst ringer han Mario och ber honom att möta honom vid herrgården. Men när Luigi kommer fram märker han att Mario inte syns till och att herrgården är hemsökt av spöken. Inne i herrgården möter han Professor E. Gadd som berättar att Mario har blivit kidnappad av spökena och nu måste Luigi rädda honom.

  Luigi's Mansion möttes av relativt positiv kritik från recensenter, men kritiserades för att vara kort. Spelet såldes i över 2,5 miljoner exemplar, och är det femte bäst säljande Gamecube-spelet i USA. Det var ett av de första spelen som släpptes som Player's Choice-titlar för konsolen. En uppföljare, Luigi's Mansion 2, tillkännagavs till Nintendo 3DS den 7 juni 2011 på E3.

  På en Nintendo Direct i mars 2018 så avslöjade Nintendo att man skulle göra en remake av spelet till Nintendo 3DS med releasedatum fredag 19 oktober 2018.

  Boxart

  Luigi's Mansion

  Köp spelet:

  Discshop

  Nintendo 3DS

  CDON

  Nintendo 3DS

  Webhallen

  Nintendo 3DS

  Inet

  Nintendo 3DS

  Elgiganten

  Nintendo 3DS

  Nintendos hemsida (digital version)

  Nintendo 3DS

 • Idag släpps Luigi's Mansion Idag släpps Luigi's Mansion

  Det var i våras under en Nintendo Direct som Nintendo avslöjade att man skulle göra en remake av det gamla Nintendo GameCube-spelet från 2002, Luigi's Mansion till Nintendo 3DS.

  Luigi's Mansion till Nintendo 3DS släpps idag 19 oktober 2018.

  Köp spelet:

  Discshop

  Luigi's Mansion

  CDON

  Luigi's Mansion

  Webhallen

  Luigi's Mansion

  Inet

  Luigi's Mansion

  Elgiganten

  Luigi's Mansion

  Nintendos hemsida (digital version)

  Luigi's Mansion

Login to post comments