måndag, 14 november 2016 14:28

The Legend of Zelda: The Wind Waker

Written by

Så var det dags att recensera spelet som fått stå ut med mycket kritik för sitt val av grafik.

The Legend of Zelda: The Wind WakerDen 2 maj 2003, dagen innan Nintendo GameCube fyllde 1 år i Sverige, var det premiär för Links nästa äventyr. Du kan redan nu börja planera ledighet och semester samt markera hela maj i almanackan som "upptagen". För The Legend of Zelda: The Wind Waker är ett spel som går före allting annat.

Dirigera vinden
Nyfikna äventyrare blir sannolikt ännu mer nyfikna bara av att läsa undertiteln på det här Zelda-spelet - vad är The Wind Waker" för något? Wind Waker är en magisk stav som hjälten Link använder som taktpinne för att spela magiska toner. Tonerna har bland annat förmågan att ändra riktningen från vilken vinden blåser.

Genom att ändra vindriktningen kan Link använda sin segelbåt att färdas över havet till nya öar och områden. Vinden har flera andra, liknande användningsområden i det här spelet, så Link måste kunna dirigera och styra den för att lyckas med sitt äventyr.

Bilder

Betyg

{REVIEW}

label=Totalt

decimal=0

max=10

Grafik=10

Ljud=10

Spelbarhet=9

Urmaning=10

{/REVIEW}

Additional Info

 • Boxart: Boxart
 • Genre: Äventyr
 • Utvecklare: Nintendo
 • Utgivare: Nintendo
 • Svensk distribution: Bergsala AB
 • Spelare: 1
 • Kontroller: Nintendo GameCube Controller
 • Kompatibla tillbehör: Memory Card 59, Memory Card 251, Nintendo GameCube Game Boy Advance Cable
 • Release: fredag, 02 Maj 2003
 • Ålder: Ålder
 • Pegi: Pegi
Christian Karlsson

Related items

 • NES Classics 10: Zelda II: The Adventure of Link fyller 14 år
  in Spel
  NES Classics 10: Zelda II: The Adventure of Link fyller 14 år

  Idag vill vi på Nintendowebben uppmärksamma att spelet NES Classics 10: Zelda II: The Adventure of Link till Game Boy Advance fyller år.

  NES Classics 10: Zelda II: The Adventure of Link
  Idag är det exakt 13 år sedan NES Classics 10: Zelda II: The Adventure of Link lanserades i Sverige.

  Zelda II: The Adventure of Link (förkortat AoL. Ibland felaktigt kallat för Zelda II: Link´s Adventure) är ett TV-spel som släpptes på Nintendos konsol NES (Nintendo Entertainment System) 1988 och är det andra spelet i The Legend of Zelda-serien. Spelet återutgavs på Game Boy Advance 2004. Själva spelkassetten, som vanligtvis var i grå plast, var precis som föregångaren The Legend of Zelda helt guldfärgad. Spelet utvecklades av mannen bakom Super Mario Bros-serien och många andra av Nintendos storsäljare, Shigeru Miyamoto.

  Det har utkommit flera utgåvor av spelet. De flesta med guldfärgade kassetter, men också en där kassetten var i grått standardutförande (endast i USA) 2005 släpptes en version till Game Boy Advance i NES Classics Series.

  Boxart

  NES Classics 10: Zelda II: The Adventure of Link

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/aol/nc10{/gallery}

 • The Legend of Zelda: Four Swords Adventures fyller 14 år
  in Spel
  The Legend of Zelda: Four Swords Adventures fyller 14 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: Four Swords Adventures till Nintendo GameCube som fyller 14 år.

  The Legend of Zelda: Four Swords Adventures
  Idag är det exakt 14 år sedan The Legend of Zelda: Four Swords Adventures lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: Four Swords Adventures (förkortat FSA) är spel nummer elva i The Legend of Zelda-serien. Det är även det enda spelet i serien som koncentrerar sig på multiplayerläget. Det släpptes till Nintendo Gamecube i början av 2005. Möjligheten att spela flera personer i ett Zelda-spel dök upp första gången i The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords till Game Boy Advance, men var där inte så utvecklat som i Four Swords Adventures. Men trots det är inte spelet särskilt känt, eftersom flerspelarläget sägs ta udden av den äkta Zeldakänslan.

  Boxart

  The Legend of Zelda: Four Swords Adventures

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/fsa{/gallery}

 • The Legend of Zelda: Twilight Princess (GCN) fyller 12 år
  in Spel
  The Legend of Zelda: Twilight Princess (GCN) fyller 12 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: Twilight Princess till Nintendo GameCube som fyller 12 år.

  The Legend of Zelda: Twilight Princess
  Idag är det exakt 12 år sedan The Legend of Zelda: Twilight Princess lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: Twilight Princess (förkortat TP) är en titel på ett spel utvecklat av Nintendo. Spelet är det tolfte i Zelda-serien och släpptes till Nintendo Wii den 8 december 2006 och till Nintendo GameCube den 15 december 2006. Spelet anses vara Nintendos största och faktiskt sista satsning till Nintendo GameCube, då detta var det sista spelet som Nintendogjorde till konsolen, så detta spel blev slutet för Nintendo GameCube och starten för Nintendo Wii.

  Twilight Princess är även släppt till Nintendo Wii, där spelaren kan använda den nya rörelsekänsliga kontrollen. Noterbart är att det finns två versioner av samma spel, en version av spelet till Nintendo GameCube och som är den riktiga versionen då det från början var tänkt till Nintendo GameCube och en till Nintendo Wii.

  Spelet skulle släppts redan 2005, men lanseringen blev uppskjuten först till våren 2006 och sedan till det slutgiltliga som blev hösten/vintern 2006 istället. Under slutet av 2004, då spelet gick under namnet Zelda 2005, spreds en bild från E3, där Shigeru Miyamoto presenterade det nya Zeldapselet under namnet The Legend of Zelda: Gates of the Realm. Spelet blev runt samma tidpunkt även kallat för The Legend of Zelda: Reigns of Sorrow. Båda namnen visade sig senare vara falska och bilden från E3 visade sig vara förfalskad.

  Boxart

  The Legend of Zelda: Twilight Princess

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/tp/gc{/gallery}

 • Focus: The Legend of Zelda: Ocarina of Time 20 år Focus: The Legend of Zelda: Ocarina of Time 20 år

  The Legend of Zelda: Ocarina of Time fyller idag 20 år. Det vill vi på Nintendowebben flagga lite extra för då det är många som har detta spel som sitt absoluta favoritspel i Zelda-serien och utsågs 1998 till världens bästa spel.

  The Legend of Zelda: Ocarina of Time, förkortat OoT, är ett actionäventyrsspel utvecklat av Nintendo EAD till Nintendo 64. Det gavs ut i Japan den 21 november 1998, i Nordamerika den 23 november 1998 och i Europa den 11 december 1998. Spelet utvecklades ursprungligen till expansionen Nintendo 64 Disk Drive, men istället släpptes spelet på en 256-megabit (32-megabyte) kassett, vilket var den största kapacitetskassetten som Nintendo producerat på den tiden. Ocarina of Time är det femte spelet i The Legend of Zelda-serien, och det första med 3D-grafik. 18 månader efter dess release fick spelet en direkt uppföljare under namnet The Legend of Zelda: Majora's Mask.

  I Ocarina of Time styr spelaren seriens huvudperson Link i landet Hyrule. Link ger sig ut på ett uppdrag att stoppa Ganondorf, kungen över Gerudo-stammen, från att ta Triforce, en helig relik som uppfyller önskningar till den som håller den. Link reser genom olika tidsperioder och navigerar flera dungeons för att uppväcka visa män som har befogenhet att försegla Ganondorf för all framtid. Musiken spelar en viktig roll för att göra framsteg i spelet, då spelaren måste lära sig att spela och framföra flera melodier på en okarina. Spelet genererade ett ökat intresse för, och försäljning av instrumentet.

  När spelet gavs ut fick det toppbetyg av majoriteten av de spelkritiker som recenserade det. Spelets gameplay införde funktioner såsom att låsa siktet på fiender och kontextkänsliga knappar som sedan har blivit vanliga inslag i 3D-äventyrsspel. I Japan såldes spelet i över 820 000 exemplar år 1998, och blev det tionde bästsäljande spelet det året. Under sin livstid såldes Ocarina of Time i över 1 140 000 exemplar i Japan och över 7,6 miljoner exemplar världen över. Spelet vann utmärkelsen Grand Prize in the Interactive Art division på Japan Media Arts Festival, och vann sex utmärkelser på det 2:a årliga Interactive Achievement Awards. Det blev då det högst rankade spelet på webbplatsen Metacritic, med ett genomsnittsbetyg på 99/100. Under 2008 och 2010 listade Guinness Rekordbok Ocarina of Time som det högst rankade spelet som någonsin recenserats. Sedan dess första release anses spelet fortfarande av flera spelkritiker och spelare som det bästa TV-spelet som någonsin skapats.

  Ocarina of Time har haft fyra stora återutgivningar. Spelet portades ursprungligen till GameCube ihop med Ocarina of Time: Master's Quest (som presenterade omarbetade dungeons med nya pussel), och till The Legend of Zelda: Collector's Edition som en direkt portning. Det portades också till iQue Player under 2003 och till Wii:s Virtual Console under 2007. Dessa återutgivningar blev väl mottagna, även om vissa kritiker ansåg att det relativt oförändrade spelet var föråldrat, medan andra recensenter ansåg att spelet har hållit sig väl genom åren. Slutligen gavs en nydaning till 3DS ut under 2011, som återigen inkluderar Master's Quest:s omarbetade dungeons (som var frånvarande från Wii- och iQue-versionerna), ihop med uppdaterad grafik och 3D-effekter.

  Relaterat:

  Recension - Ocarina of Time
  Tips - Ocarina of Time
  Pro's Corner - Ocarina of Time
  Nyhet - Ocarina of Time 20 år
  Video Walktrough (N64)
  Video Walktrough (3DS)

 • The Legend of Zelda: Ocarina of Time fyller 20 år
  in Spel
  The Legend of Zelda: Ocarina of Time fyller 20 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: Ocarina of Time till Nintendo 64 som fyller 20 år.

  The Legend of Zelda: Ocarina of Time
  Idag är det exakt 20 år sedan The Legend of Zelda: Ocarina of Time lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: Ocarina of Time (förkortat OoT) är det femte spelet i den kända och kultförklarade The Legend of Zelda-serien. Det var det första Zelda-spelet till Nintendo 64, och därmed det första Zelda-spelet i 3D. Det släpptes 1998. Bakom historien ligger Nintendos stjärnspelskapare Shigeru Miyamoto. År 2003 släpptes spelet igen på en bonusskiva till den som köpte den limiterade versionen av The Legend of Zelda: The Wind Waker till GameCube, skivan innehåller också en ny version av spelet som kallas The Legend of Zelda: Ocarina of Time Master Quest, vilket är samma spel fast med svårare nivåer, detta spel heter i Japan Ura Zelda och släpptes till 64DD, diskett-tillbehöret till Nintendo 64 som aldrig släpttes utanför Japan. Ocarina of Time finns även med på den limiterade utgåvan av The Legend of Zelda: Collectors Edition även det till GameCube som även innehåller The Legend of Zelda: Majora´s Mask och de två första Zelda-spelen till NES: The Legend of Zelda och Zelda II: The Adventure of Link. Ocarina of Time har även kallats det bästa tv- och datorspel som någonsin gjorts. Spelet hamnade även på plats 5 på listan "De 50 bästa konsolspelen", i Guinness World Records 2009: Gamer´s Edition.

  Spelet återlanserades under sommaren 2011 till Nintendo 3DS.

  Boxart

  The Legend of Zelda: Ocarina of Time  The Legend of Zelda: Ocarina of Time

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/oot/n64{/gallery}

Login to post comments