måndag, 29 augusti 2016 15:34

Super Mario Bros. 3

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Eftersom Super Mario Bros. 3 fyller 25 år idag så presenterar vi vår retro-recension av spelet som släpptes 29 augusti 1991.

SMB3 skulle jag vilja säga var den riktiga uppföljaren på SMB. I originalversionen av Super Mario Bros 2 fanns det inga drastiska skillnader förutom att man gjort nya banor och ökat vårighetsgraden betydligt.  I västversionen (den som vi har) hade man helt enkelt köpt rättigheterna till ett plattformsspel kallat Doki Doki Panic och bytt ut huvudpersonen mot kända Mariofigurer.

SUPER MARIO BROS 3

NINTENDO · NES · 1991

Super Mario Bros. 3Men SMB3 hade återgått till sina rötter och med en hel del nyskapande inslag. Det innehöll mera världar att utforska, flera bonusföremål, man nu kunde gå tillbaka på banan tack vare det nya MM3-chipet. Listan kan göras lång. Kort sagt: SMB3 är det bästa plattformspelet till NES någonsin.

I SMB3 har Bowser sänt ut sina sju ungar och de har alla tagit var sin kung till fånga. Inte nog med det, de har även förvandlat de olika kungarna till djur! Mario måste antingen ensam eller tillsammans med Luigi (om man spelar två) lära dem en läxa de sent ska glömma.

SMB3 kom att bli det första Mariospelet med en karta, vilket innebar att man nu kunde välja bana så att man t.ex. inte behövde spela alla banorna i den aktuella världen. I världarna fanns det förutom vanliga banor, borgar där man fick möta en miniboss, svamphus där man kunde få diverse power-ups, ett memoryspel som dök upp ibland, en enarmad bandit som man kunde vinna extraliv på och till slut ett stort slott som ovanför hade en pratbubbla med texten ”Help!” på.

Men man kunde inte bara springa fritt på kartan, det gick omkring ett par hotfulla Hammarbröder från SMB. Besegrades dessa i en hård kamp vann man power-ups. I SMB3 kunde man hitta många fler bonusföremål än svampen, blomman och stjärnan. 

Bonusföremålsystemet är uppbyggt så att man kunde få en rad föremål från svamphus, hammarbröder etc. Bland dessa kunde man sedan välja och vraka på en meny som man fick fram på världarnas kartor. Dessutom fanns det tre stycken olika dräkter i SMB3. Med hjälp av groddräkten kunde man ta sig fram hiskligt fort i vatten, tvättbjörnsdräkten gav en möjlighet att flyga och att under några sekunder bli odödlig genom att förvandla sig till en staty, och slutligen kunde man med hjälp av Hammarbröderdräkten kasta livsfarliga hammare. Det är en svårslagen känsla att äntligen besegra ett par Hammarbröder på samma villkor.

SMB3 innehåller hela 8 olika världar och en hel del banor att utforska. För att man inte skulle ha tråkigt och fastna på en svår bana kunde man använda bonusföremål som Jugem’s Cloud och en P-vinge. Med Jugem’s Cloud kunde man helt enkelt skippa en bana och med P-vingen så kunde man flyga rakt igenom den (men detta fungerar bara på vissa banor).

Men vad är ett Mariospel utan någon sorts Warpfunktion? Dvs. ett enkelt sätt att förflytta sig mellan spelets världar. Självklart hade man tänkt på detta och gömt tre stycken hemliga Warpflöjtar på de två första världarna. När man spelade på dessa kunde de ta en till en Warp-Zone där man precis som i SMB fick välja vilken värld man ville komma till. Det hävdades länge att de inte fanns och att det hela bara var en myt.

Även fast NES-kontrollen bara hade två knappar hade man hela tiden full kontroll på karaktären. Spelkontrollen är som i SMB helt perfekt, vilket man förstår när man t.ex. simmat igenom ett stim med livsfarliga maneter utan att bli träffad en enda gång eller lyckats hoppa/skjuta sig ur ett till synes hopplöst läge.

Man har i SMB3 försökt att variera multiplayer spelet genom att lägga in det gamla Mario Bros, detta känns dock mest som en bonus eftersom att det inte är någon skillnad på att spela ensam och flera i resten av spelet.

Det är den perfekta spelkontrollen och de underbara banorna som tillsammans gör SMB3 till det bästa tvådimensionella plattform- och Mariospelet någonsin.

Läs 2946 gånger
Mer i denna kategori: « Duck Tales Metal Gear »
Logga in för att kunna kommentera

Veckans fråga

Inga resultat hittades.

Kalender

ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30